Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: internationalist
Категория: Политика
Прочетен: 2650839
Постинги: 476
Коментари: 996
Гласове: 2103
Постинг
24.05.2013 12:03 - България и Русия,честват заедно и едновременно Светият Празник!
Автор: internationalist Категория: История   
Прочетен: 4983 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 24.05.2013 12:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image
България отбелязва Денят на културата, просветата и славянската писменост. Празникът е учреден в чест на светите Кирил и Методий. За първи път в тържествата в София участва руска делегация начело с говорителя на горната камара на руския парламент Валентина Матвиенко./долу на снимката вляво/ image Православно-Славянският свят чества просветителите и проповедниците на  Православното Християнство, светите апостоли Кирил и Методий. Както в България, така и в Русия, това е държавен и църковен празник. Кирил и Методий ги почитат в много православни страни. Те първи разбрали, че словото божие трябва да се предава на хората на техния език. Преди това богослуженията се провеждали само на древноеврейски, гръцки и латински. През 9 век братята създали нова азбука – глаголица, която по-късно се разпространиа по света и се превърнала в кирилица. Оттогава светите се смятат за главни просветители на славянските народи. Рано сутринта във всички епархии на България се проведе Свещенна литургия. В София се състоя празнично шествие. В процесията към паметника на светите братя заедно с български депутати, дейци на науката и културата за първи път участваха и руски парламентаристи. Народите на Русия и България имат общ духовен и нравствен фундамент, заложен преди много столетия, заяви Валентина Матвиенко:

− Това е наш общ празник. Нашите народи и страни ги обединява многовековна история, духовна близост. Това е ценност, която ни предадоха бащите и предците. Нашата задача е да запазим всичко това, да го развиваме и предадем на бъдещите поколения. Но не е достатъчно да се говори само за това, че ние имаме сериозен фундамент – вековната история и взаимното уважение. Сега е век на прагматични отношения, на взаимоизгодно сътрудничество. Затова ние трябва да развиваме нашите връзки по-активно. За това има всички условия.

За тържествата в София пристигнаха руски сънародници от цяла България. Общо в страната те са повече от 24 хиляди, а руският език е втори по популярност след английския. Той се изучава в училищата, университетите и дори в детските градини, казва рускинята Мавлюха Станчева. Тя пристигнала в България преди 40 години от Башкирия и оттогава работи като учител в град Русе:

− В България руският език получава популярност – това е благодарение на това, че нашата държава излезе на ново, по-високо равнище и всички започнаха да се гордеят с името Русия. Беше време, когато се стеснявахме да говорим по руски. А сего с гордо вдигната глава вървим напред. Радвам се за моите ученици, които всяка година стават лауреати на Националната олимпиада по руски език.

Денят в памет на светите апостоли, братята славяни се отбелязвал още в древността. И дружбата на руския и българския народи не е просто от много години – тя е от векове. Паметници на Кирил и Методи има в центъра на София и в центъра на Москва. Учените казват, че някога древнобългарският и древноруският езици били толкова близки, че не е имало нужда от превод.

Нашите народи са генетично близки, отбелязва и председателят на Народното събрание на Република България Цецка Цачева:

– Именно писмеността и културата формират всяка нация. Мисля и се надявам, че най-ценното, пренадлежащо на народите на България и Русия – са нашата азбука, традиционно близките култури, които съм убедена и в бъдеще ще се развиват заедно, както това става сега, особено в сферата на духовността.
Препубликувано от "Гласът на Русия" с малки корекции от моя страна.




Гласувай:
7



1. aip55 - Настръхвам от
24.05.2013 13:39
вълнение, като чета постингите Ви!
цитирай
2. danailvdimitrov - за съжаление нашата поместна Църква не чества светците на 24 май
24.05.2013 16:50
както е в останалия православен свят, а само държавните институции. При това те честват професионалния празник на дейци на културата а не паметта на светци на Църквата!
цитирай
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Груповият секс,измамният рай преди Ада.
2. Педерастията,хомосексуализмът и Гей-поведението, едно и също казано с различни думи.
3. Грузия,една дивна и легендарна християнска страна,поредната жертва на кървавият Американски стремеж за глобална доминация!!!
4. Не е ли време, част от Циганите да се завърнe/доброволно/ към своята древна Родина-Индия?
5. Ужасяваща, Сатанинска Педерастия и Хомосексуализъм в САЩ
6. - Фермерът стрелящ по поршета "Кайен"
7. Генно-модифицираните храни от САЩ, коктейлите на Франкенщайн.
8. Руска Военна База в България- нещо, почти невероятно!!!
9. Тъмното лице на Демокрацията в САЩ,обагрено в кърваво червено.
10. Моите, Анти-Мормонски публикации!
11. "Русия" от Иван Вазов
12. Създаде се нова група във Фейсбук,основата на бъдеща Организация.
13. Винаги ще има Българи Герои! Дан Колов...
14. Не се съпротивлявайте на циганските мародери, безмислено е!!! Преговаряйте с тях.Дайте им тяхното, да си останете живи и здрави с нещичко в джоба!
15. Митът за Дядо Божковите Сватби
16. ПРЕВОДАЧ В АМЕРИКАНСКА ВОЕННА БАЗА-ЗАД КУЛИСИТЕ!
17. Етнически конфликт в България-Българи,Цигани...Руснаци,или какви биха могли да бъдат събитията.
18. - Отмъщение с цвят на кръв,в страната на Меламиновата Шоколадова Вафла.
19. Моята среща с Вампир в САЩ!
20. "-Русия, ли?! Пет пари не давам за, Русия!"
21. When, I met a Vampire in USA.