Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: internationalist
Категория: Политика
Прочетен: 2658381
Постинги: 476
Коментари: 996
Гласове: 2103
Постинг
10.07.2009 10:26 - ЕС, ли?! За Английските работодатели Българите и Румънците са просто едни работни, човешки животни! Пък и за много от Англичаните изобщо.
Автор: internationalist Категория: Политика   
Прочетен: 5642 Коментари: 5 Гласове:
1

Последна промяна: 04.08.2009 19:28


imageБританският вестник "Индипендънт" посвещава две статии на свое разследване, което разкрива мизерните условия на живот и ниското заплащане, с които са принудени да се примирят български и румънски сезонни работници, пристигнали в Англия, за да берат плодове. Компанията "Ес енд Ей Продюс", зареждаща веригите супермаркети "Теско" и "Сейнсбърис", наема хиляди работници от Източна Европа, които получават специални работни визи. Те им позволяват да работят до шест месеца само в една ферма, където очакват да спечелят много по-големи суми, отколкото получават в родните си страни. Източноевропейците се надяват да изкарат до 200 лири на седмица с бране на плодове в Хиърфордшър и Кент. 
Благодарение на готовността им да работят за суми, които британците смятат за твърде ниски за толкова тежка работа, в британските магазини се продават евтини плодове. 
Официално на работниците се плаща най-малко по 5,74 лири на час - сравнително висока надница за чужденци, които нерядко изкарват по по-малко от 3000 лири годишно в родината си.
Разследването на "Индипендънт" разкрива, че реалната надница на час понякога е близо два пъти по-ниска, след като от нея се извадят серия от задължителни пера. 
Български работник, който все още бере плодове във ферма в Брайърли, близо до Лиоминстър, Хиърфордшър, показа на "Индипендънт" седмичната си надница, която след задължителните удръжки представляваше 45,12 лири за 19 работни часа, което прави по 2,37 лири на час. Друг работник в същата ферма получава по 2,61 лири на час. Най-високата надница, на която попадна "Индипендънт", е 4,43 лири на час. 
В пика на сезона за бране на плодове миналия месец "Ес енд Ей Продюс" поддържаше работна сила от над 2400 души, предимно румънци и българи, дошли във Великобритания по линия на правителствената програма за сезонни земеделски работници. За разлика от другите източноевропейци, българите и румънците нямат право да сменят работното си място, ако не се разбират с работодателите си или не им харесват условията.
Всяка седмица "Ес енд Ей Продюс" удържа на работниците по 31,22 лири за квартири, които представляват или каравани, или временно скалъпени колиби, както и по 2,75 лири седмично за "развлечения", включващи интернет, който, според работниците, често е недостъпен. На снимки се вижда, че компютрите, които ползват работниците, имат четящи устройства за дискети, което означава, че най-вероятно са поне на седем години. 
Работниците се оплакаха, че са принудени да спят по четирима в колибите с размер малко повече от три на шест метра, а в някои случаи - по седем души в караваните, където умират от жега. "Ес енд Ей Продюс" обаче твърди, че рядко се случва на едно място да живеят четирима души, освен когато те са го поискали изрично. 
Работата е тежка, но не това е основната причина за притеснение на работниците. Проблемът е, че те са пристигнали, за да натрупат значителна сума пари, като работят по осем часа на ден, пет дни в седмицата, но в действителност работодателят им дава твърде малко часове и парите, които получават, им стигат само за най-основните нужди. Често се случва работниците да не могат да си платят билета за самолет към родината. Рядко се случва да получат по повече от четири работни часа на ден и повече от четири работни дни в седмицата. 
Според говорител на "Ес енд Ей Продюс" проблемът се корени в метеорологичните условия, поради които много от плодовете са били обрани по-рано от обичайното. Питър Маккол, градски съветник и бивш кмет на Лиоминстър, смята, че компанията трябва да се отнася значително по-добре с работниците от чужбина и да им предоставя по-правдоподобна информация за това по колко часа ще могат да работят и колко пари ще спечелят. "Ако аз имах роднини, отишли да работи в България, бих очаквал да се отнасят с тях като с човешки същества и да им плащат прилична заплата за приличен работен ден", коментира той. "Тези хора са платили по 200 лири от своя джоб, за да дойдат да работят тук, а им се дава работа само колкото да оцелеят. Много от тях не могат да си платят полета за на връщане". 
По-рано тази седмица "Ес енд Ей Продюс", който е най-големият производител на ягоди във Великобритания, съкрати 346 работници. Местни жители се оплакват, че след този случай българи са чукали на вратите им и са търсили нелегална работа, за да съберат пари за билет към дома. Говорителката на фирмата Ребека Едмъндс твърди, че удръжките от надниците са необходими за квартири и развлечения и добавя, че всички обвинения към компанията в експлоатиране на работниците са неоснователни. "Стараем се да обясним възможно най-добре, че не можем да гарантираме колко работни дни и часове можем да предложим, поради сезонния характер на работата. За съжаление се налага да даваме по-малко часове, отколко би ни се искало, но поне 84 процента от хората, които трябваше да съкратим, посочиха в писмена форма, че догодина биха се върнали. Това предполага, че работниците, на които не им е харесало да работят за нас, са малцинство, а не мнозинство", коментира тя. 
Варненецът Иван Борисов обаче определено е недоволен. Той напуснал работата си като туроператор, развеждащ чуждестранни туристи из българските черноморски курорти, за да прекара цели шест месеца далеч от жена си и новороденото си дете и да спечели много повече пари, отколкото би могъл в България, както го уверявали приятелите му. "За парите, които печелим, не си струва изобщо да се надигаме от леглото", споделя той, взирайки се в своите 7,62 лири, които трябва да му стигнат до следващата надница след четири дни. "Невъзможно е да спестим каквото и да е, затова не мога да изпращам пари на жена си. Когато говоря с нея й казвам, че всичко е наред, за да не я тревожа". "Чувствам се като роб. Искам да се върна в България, но откъде да намеря пари, за да си платя полета?", пита се 27-годишният Борисов, който говори пет езика.



Гласувай:
1



1. damnation - за жалост е така. . . работих почти ...
10.07.2009 10:35
за жалост е така... работих почти две години в аутсорснат проект на О2 и British Telecom
цитирай
2. internationalist - Аз съм работил 2 г. в САЩ и 2г. в АНглия
12.07.2009 22:19
за 4 г. не съм имал толкова унижения през целият си живот!
цитирай
3. анонимен - Поздравления !
15.07.2009 07:35
Прав си приятелю, имам поне десетина приятели, които са с по зве магистратури, знаещи можещи, млади хора и в Обединеното краство просто 4 -ма поправят покриви, 3- ма сглобяват мебели , и т.н. Като ги питам защо не се връщат в България, казват че направо ги е срам да се върнат.
цитирай
4. анонимен - ц
02.08.2009 06:44
всъщност наистина е така. обаче има още нещо.. ако владееш перфектно езика почти не би попаднал в такава ситуация, в която да се почустваш унижен по някакъв начин
цитирай
5. анонимен - може би...
18.09.2009 10:21
Както писах и другаде- хората с добра езикова култура, образование и амбиции, са ценени навсякъде.
Говоря от опит- работя на желана от мен позиция с адекватно заплащане и съм в добри отношения с колеги и работодател.
Успешните хора, се интегрират спокойно навсякъде, просто финансовите условия в родината, за момента са незадоволителни.
цитирай
Търсене

Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Груповият секс,измамният рай преди Ада.
2. Педерастията,хомосексуализмът и Гей-поведението, едно и също казано с различни думи.
3. Грузия,една дивна и легендарна християнска страна,поредната жертва на кървавият Американски стремеж за глобална доминация!!!
4. Не е ли време, част от Циганите да се завърнe/доброволно/ към своята древна Родина-Индия?
5. Ужасяваща, Сатанинска Педерастия и Хомосексуализъм в САЩ
6. - Фермерът стрелящ по поршета "Кайен"
7. Генно-модифицираните храни от САЩ, коктейлите на Франкенщайн.
8. Руска Военна База в България- нещо, почти невероятно!!!
9. Тъмното лице на Демокрацията в САЩ,обагрено в кърваво червено.
10. Моите, Анти-Мормонски публикации!
11. "Русия" от Иван Вазов
12. Създаде се нова група във Фейсбук,основата на бъдеща Организация.
13. Винаги ще има Българи Герои! Дан Колов...
14. Не се съпротивлявайте на циганските мародери, безмислено е!!! Преговаряйте с тях.Дайте им тяхното, да си останете живи и здрави с нещичко в джоба!
15. Митът за Дядо Божковите Сватби
16. ПРЕВОДАЧ В АМЕРИКАНСКА ВОЕННА БАЗА-ЗАД КУЛИСИТЕ!
17. Етнически конфликт в България-Българи,Цигани...Руснаци,или какви биха могли да бъдат събитията.
18. - Отмъщение с цвят на кръв,в страната на Меламиновата Шоколадова Вафла.
19. Моята среща с Вампир в САЩ!
20. "-Русия, ли?! Пет пари не давам за, Русия!"
21. When, I met a Vampire in USA.