Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2022 16:44 - „Шуша. Историческа и културна столица на Азербайджан“
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 2788 Коментари: 2 Гласове:
17

Последна промяна: 09.12.2022 17:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Книгата на проф. Елчин Ахмадов „Шуша. Историческа и културна столица на Азербайджан“ имаше своето първо представяне в Националния пресклуб на БТА в София. Монографията представя с факти  периода от създаването на град Шуша до наши дни. Научен редактор и преводач от азербайджански е София Шигаева-Митревска, рецензенти са: доц. д-р Дария Крачунова-Николиева и доц. д-р Теодор Дечев.

На 5 януари 2021 г. президентът на Азербайджан Илхам Алиев обявява град Шуша в Нагорни Карабах за културна столица на страната. Това става, след като на 8 ноември 2020 г. градът преминава под контрола на Азербайджан и е освободен от окупация след подновените на 27 септември 2020 г. сражения за Нагорни Карабах.
image

В Азербайджан 2022 година е обявена за  „Година на Шуша", а на 31 март 2022 г. на извънредното заседание в Бурса на министрите на културата на страните от Международната организация за тюркска култура (ТЮРКСОЙ), град Шуша е избран за културна столица на тюркския свят за 2023 година.

„В монографията се изследва древното историческо, културно и стратегическо значение на Шуша, който е историческа и културна столица на Азербайджан“, каза авторът в онлайн включването си по време на събитието.

Елчин Ахмадов е професор по международни отношения  и доктор на политическите науки. Той определя отношенията между Азербайджан и България като развиващи се „на високо ниво“ и допълни, че „България винаги е защитавала справедливата позиция на Азербайджан, особено по въпроса за териториалната цялост на нашата страна. Това е проява на приятелството между двете държави и развиващото се сътрудничество във всички области“.

Замъкът Шуша е създаден през 1752 година, 5 години по-късно столицата на Карабах е преместена в Шуша. „Искаме този град де се върне към първоначалната си слава, отново да се превърне в перлата на региона“, каза проф. Ахмадов.

Н.Пр. Хюсеин Хюсеинов, посланик на Азербайджан в България, акцентира върху личностите от Шуша, които са представени в изданието и имат заслуги в обществено-политическия и културния му живот. В тома са представени и снимки на културни и архитектурни паметници.

„Шуша винаги е имал огромна роля в културния, социалния и политическия живот на Азербайджан“, каза посланикът Хюсеин Хюсеинов. Той допълни, че градът е един от главните центрове на азербайджанските занаяти, търговия и култура. „Шуша за Азербайджан е като Велико Търново за българите“,  подчерта Хюсеин Хюсеинов и припомни, че в края на месец септември т.г. двата града са подписали меморандум за побратимяване.

Азербайджан е първата светска мюсюлманска държава. През 1830 е открито първото светско училище в страната, в което са се обучавали и момичета. Това училище спомага за развитието не само на Азербайджан, но и на целия регион.

„Много малко хора си дават сметка, че всъщност Азербайджан има огромен принос към културите на поне две империи – Персийската и Руската. Много малко хора си дават сметка и че в рамките на модернизацията на това огромно пространство – някогашната Руска империя – град Баку, например, е бил вторият и почти равен по значение като индустрия на Санкт Петербург“, разказа доц. Теодор Дечев от Лаборатория по проблемите на Черноморския и Каспийския регион при Висшето училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Издателският комплекс на ВУСИ издава тази монография.

„Сюжетът на книгата е за това, което най-общо културните антрополози наричат свещени места на паметта за всеки народ. Така, както за българите, такива свещени места са старите столици“, каза по време на представянето д-р Пламен Димитров от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

„Проф. Ахмадов е направил задълбочено проучване, изследване и събиране на факти и всякаква информация за историческите и архитектурните обекти на Шуша, който напомня за европейските средновековни градове, за природата и видните й личности. Вълнуващо е да се прочете от първа ръка за архитектурата на града и неговите здания и крепости, за развитието на занаятите, училищната дейност, научно-изследователската работа и управлението на града.“, коментира Олга Манолова от ВУСИ.

„След 44-дневната война и сключеното тристранно примирие, страницата от историята все още не е затворена“, каза Н.пр. Хюсеин Хюсеинов и допълни, че „всеки конфликт оставя своя отпечатък и мъка върху съдбите на хората. През последните 30 години, земите около Шуша, най-плодородните земи на Нагори Карабах, са изоставени и са превърнати в минно поле с противотанкови и противопехотни мини. Президентът на Азербайджан Илхам Алиев определя разходите по разминирането, че ще струват колкото построяването на 5 милиона апартамента. Войната е спечелена, остава да се извоюва мира“.

Скоро книгата ще бъде достъпна и онлайн на сайта на ВУСИ.




Гласувай:
17



1. emelika - Ще потърся книгата.
11.12.2022 12:17
Имам сантимент към Азербайджан.
цитирай
2. teodordetchev - Специално за книжното издание ...
11.12.2022 14:30
... ми изпратете пощенски адрес на личини съобщения. Ще се опитам да Ви намеря и да Ви изпратя екземпляр от книгата. Тя не се продава и се разпространява в библиотеките, читалрищата и висшите учени заведения.
Но все ще намерим един екзепляр като за ценител ... :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5810042
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52700
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов