Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: internationalist
Категория: Политика
Прочетен: 2658789
Постинги: 476
Коментари: 996
Гласове: 2103
Постинг
19.02.2011 17:55 - Велики Руски Военноначалници-Степан Разин /Стенка Разин/
Автор: internationalist Категория: История   
Прочетен: 4738 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 19.02.2011 17:59


 image             Ранни години
Първите сведения за Степан Разин са от 1661, когато той участва в дипломатическа мисия на донските казаци при калмиките. През същата година той предприема далечно поклонничество до Соловецкия манастир на Бяло море.Следващото споменаване на Разин е от 1668, когато той се появява отново като водач на разбойническа общност, установила се в блатата между реките Тишна и Иловля и налагаща такси на корабите, пътуващи по Волга. Към него се присъединяват много хора, бягащи от данъците и военната служба, налагани от руското правителство, както и представители на етническите малцинства, подлагани на насилствена русификация.
image
Първият голям успех на Разин е ограбването на голям речен керван, състоящ се от баржи на държавната хазна, патриарха и богати московски търговци. След това, с флот от 35 галери, той се спуска по течението на Волга, превземайки по-важните крепости по пътя си и опустошавайки околностите. В началото на 1668 побеждава войводата Яков Безобразов, изпратен срещу него от Астрахан и открива пътя си към Каспийско море.
image
Експедиция в Персия
През пролетта на 1668 Степан Разин предприема морски поход на юг в територии, контролирани по това време от Персия. Той опустошава западното крайбрежие на Каспийско море от Дербент до Баку, като избива жителите на важния търговски център Ращ. През пролетта на 1669 Разин се установява на остров Суина, откъдето през юли унищожава изпратения срещу него персийски флот.
С успехите си на юг Степан Разин се превръща във влиятелен фактор в региона. След завръщането си в Астрахан през август той е помилван от царя, а разказите за приключенията му го превръщат в героична фигура за народа.
image

Въстанието
През 1670 Степан Разин обявява открит бунт срещу правителството, превзема Черкаск и Царицин и на 24 юни влиза в самия Астрахан. След като избива всички, които му се противопоставят, и разграбва пазарите на града, той превръща Астрахан в казашка република, като разделя жителите на хилядни, стотни и десетици с техни собствени офицери, назначени от общо народно събрание. Самият той е обявен за государь.След триседмични опустошения в Астрахан, Разин напуска града с двеста баржи, пълни с войници, за да установи властта на казашката република по цялото течение на Волга и оттам да нападне Москва. Саратов и Самара са превзети, но Симбирск оказва ожесточена съпротива и след две тежки битки в началото на октомври Разин е разгромен и се връща на юг, оставяки повечето си последователи да бъдат избити от победителите.
Но въстанието съвсем не е потушено. Пратеници на Разин предизвикват вълнения в района на Нижни Новгород, Тамбов и Пенза, а някои достигат дори до Москва и Новгород. Разин обявява за своя цел унищожаването на болярите и всички чиновници, премахването на привилегиите и установяването на казашкото равенство в цяла Русия.
След поражението при Симбирск авторитетът на Степан Разин е разклатен, а след като московският патриарх го анатемосва, донските казаци се обявяват срещу него. През 1671 той и неговият брат Фрол Разин са пленени след превземането на крепостта Кагалник и са отведени в Москва. Там те са подложени на нечовешки изтезания и Степан Разин е разкъсан с коне на Червения площад. Въпреки това въстанието продължава шест месеца след неговата смърт.
image











Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Груповият секс,измамният рай преди Ада.
2. Педерастията,хомосексуализмът и Гей-поведението, едно и също казано с различни думи.
3. Грузия,една дивна и легендарна християнска страна,поредната жертва на кървавият Американски стремеж за глобална доминация!!!
4. Не е ли време, част от Циганите да се завърнe/доброволно/ към своята древна Родина-Индия?
5. Ужасяваща, Сатанинска Педерастия и Хомосексуализъм в САЩ
6. - Фермерът стрелящ по поршета "Кайен"
7. Генно-модифицираните храни от САЩ, коктейлите на Франкенщайн.
8. Руска Военна База в България- нещо, почти невероятно!!!
9. Тъмното лице на Демокрацията в САЩ,обагрено в кърваво червено.
10. Моите, Анти-Мормонски публикации!
11. "Русия" от Иван Вазов
12. Създаде се нова група във Фейсбук,основата на бъдеща Организация.
13. Винаги ще има Българи Герои! Дан Колов...
14. Не се съпротивлявайте на циганските мародери, безмислено е!!! Преговаряйте с тях.Дайте им тяхното, да си останете живи и здрави с нещичко в джоба!
15. Митът за Дядо Божковите Сватби
16. ПРЕВОДАЧ В АМЕРИКАНСКА ВОЕННА БАЗА-ЗАД КУЛИСИТЕ!
17. Етнически конфликт в България-Българи,Цигани...Руснаци,или какви биха могли да бъдат събитията.
18. - Отмъщение с цвят на кръв,в страната на Меламиновата Шоколадова Вафла.
19. Моята среща с Вампир в САЩ!
20. "-Русия, ли?! Пет пари не давам за, Русия!"
21. When, I met a Vampire in USA.