Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: internationalist
Категория: Политика
Прочетен: 2658287
Постинги: 476
Коментари: 996
Гласове: 2103
Постинг
03.03.2011 16:24 - "Българи в Русия” -Станислав Доспевски
Автор: internationalist Категория: История   
Прочетен: 2265 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.03.2011 16:25


image
Станислав Димитров Доспевски, истинското му име е Зафир Зограф (1823-1877) е роден в семейство на художник и първоначалното си образование - по църковна живопис, получил от баща си, с когото три години работил в Рилския манастир. През 1851 година Доспевски заминал за Русия, където получил руско поданство, сменяйки името и фамилията си. Станислав Доспевски учил отначало в Москва, а след това в Санкт-Петербург: през 1856 година завършил Художествената академия със сребърен медал. Когато се завърнал в родината си и построил своя къща (сега дом-музей в град Пазарджик), украсил стените й с пейзажи от градове, в това число Одеса и Санкт-Петербург.

Животът на Доспевски като руски поданик протичала под надзора на полицията още повече, че той поддържал постоянни контакти с руското консулство. Неведнъж на художника предлагали да се завърне в Русия, но той смятал, че повече полза ще принесе в родината си. Доспевски се борил с произвола на турските власти, противопоставял се срещу гнета на гръцкото духовенство и дейността на католическите мисионери, използващи българо-гръцките църковни разногласия за увеличаване на своята енория. През 1876 година след потъпкването на Априлското въстание той съпровождал в обиколката по страната на американския журналист Макгахан, оказвал помощ на бежанците, организирал приюти за сираци, но главното - предавал сведения за българските събития в руския периодичен печат. Материалите се публикували анонимно, на проведените изследвания потвърдили с максимален процент вероятност, че техен автор е Станислав Доспевски.

Донесенията си Доспевски изпращал на руския консул в Пловдив, а оттам се предавали в Константинопол за кореспондента на „Московски ведомости” Л. Шаховски. Едно от посланията попаднало в ръцете на турските власти и въпреки, че било написано от ръката на секретаря и нямало подпис, на разпита художникът признал, че е написано от него. Доспевски получил смъртна присъда, която била заменена със затвор.

Публикуваните в „Московски ведомости” материали се отличавали с фотографска точност, това са свидетелства на очевидец, който заплатил със живота си: Доспевски починал в затвора със започването на освободителната руско-турска война 1877-1878 години по официална версия от тиф.


Предлагаме ви откъс от едно от донесенията на Доспевски, публикувано във вестник „Московски ведомости”. Уводът към него е написан от редактора на вестника Михаил Катков - известен публицист, издател и литературен критик.

Зверствата на турците във Филипополския санджак и състоянието на нещастното население на разорените в него села

(Из пътните бележки на местен турист)

(от редактора)

Катастрофата, предизвикана във Филипополския санджак през април и май 1876 година от турските редовни и нередовни войски, бил преразказана в европейския печат предимно в общи черти и на основата на сведения, събрани от чужденци, които въобще не са могли да видят с очите си цялата опустошена от варварите местност, и които след като не владеели местни наречия са нямали възможност да влязат в непосредствен контакт нито с измъченото население, нито с неговите мъчители за да си съставят картина за размерите и причините на катастрофата от първостепенни и живи източници

За да могат читателите на „Московски ведомости” да получат по-пълна представа, предоставям на вниманието им откъси от изпратени до мен тези дни пътни бележки на местен турист, който използвайки костюм на турски чиновник и свободно владеейки както български, така и турски език, посетил почти всички села на Филипополския санджак, в които се развихрило зверството на башибузуците и на турските редовни войски, разпитвайки българите за нечовешките злодейства на техните угнетители, да чуят също отклици на турци за тези събития. Туристът посетил разорената местност през август и началото на септември с голяма опасност за живота си. Тъй като ако турците научели за народността му и за целите на пътуването му, биха го убили на място

Из пътните бележки на Станислав Доспевски

Батак… Улицата, водеща към църквата, била буквално застлана от човешки кости и скелети. Ние вървяхме по кости… В църквата, която, както е известно, била
изгорена, ни се струваше, че ходим по разтопен восък. Това били изтлелите тела на убитите тук предимно жени и деца… Кървавата оргия на турците продължавала шест дни по улиците, къщите, в училището и църквата, след което селото било до основи изгорено и разорено
 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Груповият секс,измамният рай преди Ада.
2. Педерастията,хомосексуализмът и Гей-поведението, едно и също казано с различни думи.
3. Грузия,една дивна и легендарна християнска страна,поредната жертва на кървавият Американски стремеж за глобална доминация!!!
4. Не е ли време, част от Циганите да се завърнe/доброволно/ към своята древна Родина-Индия?
5. Ужасяваща, Сатанинска Педерастия и Хомосексуализъм в САЩ
6. - Фермерът стрелящ по поршета "Кайен"
7. Генно-модифицираните храни от САЩ, коктейлите на Франкенщайн.
8. Руска Военна База в България- нещо, почти невероятно!!!
9. Тъмното лице на Демокрацията в САЩ,обагрено в кърваво червено.
10. Моите, Анти-Мормонски публикации!
11. "Русия" от Иван Вазов
12. Създаде се нова група във Фейсбук,основата на бъдеща Организация.
13. Винаги ще има Българи Герои! Дан Колов...
14. Не се съпротивлявайте на циганските мародери, безмислено е!!! Преговаряйте с тях.Дайте им тяхното, да си останете живи и здрави с нещичко в джоба!
15. Митът за Дядо Божковите Сватби
16. ПРЕВОДАЧ В АМЕРИКАНСКА ВОЕННА БАЗА-ЗАД КУЛИСИТЕ!
17. Етнически конфликт в България-Българи,Цигани...Руснаци,или какви биха могли да бъдат събитията.
18. - Отмъщение с цвят на кръв,в страната на Меламиновата Шоколадова Вафла.
19. Моята среща с Вампир в САЩ!
20. "-Русия, ли?! Пет пари не давам за, Русия!"
21. When, I met a Vampire in USA.