Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: internationalist
Категория: Политика
Прочетен: 2650798
Постинги: 476
Коментари: 996
Гласове: 2103
Постинг
30.08.2012 23:50 - На "Альоша” ще бъде връчен орден "Червена Звезда”
Автор: internationalist Категория: История   
Прочетен: 3675 Коментари: 2 Гласове:
1



На легендарния разузнавач Алексей Скурлатов, станал праобраз за паметника „Альоша” в България, ще бъде връчен орден „Червена Звезда”, с който той бил награден преди 68 години.
Загубените документи, свидетелстващи за това, че наградата така и не била връчена, били открити в архивите на министерството на отбраната.

image

По време на Великата отечествена война сержант Скурлатов бил два пъти награден с орден „Червена Звезда”, но едната награда се оказала загубена. „Първият орден той получил, а вторият - не. В Централния архив на министерството на отбраната в Подолск по наше запитване намерили запис за присвояването на ордена, а записка за връчването така и не била открита. Очакваме, че през септември ще ни изпратят ордена в региона и ние ще можем да го връчим на Алексей Иванович”, съобщил изпълняващият задълженията на началник на отделението за работа с гражданите на военния комисариат на Алтайския край Алексей Жирнов.
В наградния лист подробно е описан подвига на Алексей Скурлатов. Това станало през януари 1944 година. Тогава сержант Скурлатов воювал в състава на 234-ти артилерийски полк на 188-ма стрелкова дивизия на 3-ти Украински фронт. „Придвижвайки се в боен ред на пехотата и без да обръща внимание на артилерийския обстрел, нито за минута не прекратявайки наблюдението на противника, той своевременно открил неговите огневи точки. По време на настъплението от него били открити артилерийска батарея, картечници на противника, които били унищожени с огъня на дивизията. В момента на контраатаката на пехотата и танковете на противника, Скурлатов от личното си оръжие унищожил двама германски войника. След като бил ранен той отказал да напусне бойното поле и продължавал още по-интензивно да обстрелва врага”, се съобщава в архивните документи.
Вторият орден „Червена Звезда” бил връчен на Алексей Скурлатов за мъжество, проявено в същата 1944 година, но вече през август. Тогава той с бойни другари не допуснал завземането на съветски наблюдателен пункт на командна височина и лично унищожил 18 войници на противника и пленил пет войника на противника.


90-годишният Алексей Скурлатов сега живее в Алтайския край. Международна слава той спечели благодарение на образа на „Альоша”. През 1944 година той участвал във възстановяването на телефонната линия Пловдив - София. Тогава била направена историческата снимка, от която по-късно скулпторът Васил Радославов създавал паметника „Альоша”. През 1966 година поетът Константин Ваншенкин и композиторът Едуард Колмановски написали песен, посветена на пловдивския паметник, който бил наречен „Альоша”. До 1989 година тази песен била официален химн на Пловдив. Всека година Скурлатов получава от България паметни знаци и поздравления от местните власти и от обикновени жители. 



Гласувай:
2



1. germantiger - "Допълнение"
31.08.2012 00:02
- на България е обявена война от СССР-Русия на 5 септември 1944г., Жуков в спомените си говори ЗА ПОБЕДА НАД БЪЛГАРИТЕ (НЕИСТИНА) и дори това е отпразнувано със салют в Москва
цитирай
2. анонимен - Интересна история. Не я знаех.
31.08.2012 07:41
Интересна история. Не я знаех.
цитирай
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Груповият секс,измамният рай преди Ада.
2. Педерастията,хомосексуализмът и Гей-поведението, едно и също казано с различни думи.
3. Грузия,една дивна и легендарна християнска страна,поредната жертва на кървавият Американски стремеж за глобална доминация!!!
4. Не е ли време, част от Циганите да се завърнe/доброволно/ към своята древна Родина-Индия?
5. Ужасяваща, Сатанинска Педерастия и Хомосексуализъм в САЩ
6. - Фермерът стрелящ по поршета "Кайен"
7. Генно-модифицираните храни от САЩ, коктейлите на Франкенщайн.
8. Руска Военна База в България- нещо, почти невероятно!!!
9. Тъмното лице на Демокрацията в САЩ,обагрено в кърваво червено.
10. Моите, Анти-Мормонски публикации!
11. "Русия" от Иван Вазов
12. Създаде се нова група във Фейсбук,основата на бъдеща Организация.
13. Винаги ще има Българи Герои! Дан Колов...
14. Не се съпротивлявайте на циганските мародери, безмислено е!!! Преговаряйте с тях.Дайте им тяхното, да си останете живи и здрави с нещичко в джоба!
15. Митът за Дядо Божковите Сватби
16. ПРЕВОДАЧ В АМЕРИКАНСКА ВОЕННА БАЗА-ЗАД КУЛИСИТЕ!
17. Етнически конфликт в България-Българи,Цигани...Руснаци,или какви биха могли да бъдат събитията.
18. - Отмъщение с цвят на кръв,в страната на Меламиновата Шоколадова Вафла.
19. Моята среща с Вампир в САЩ!
20. "-Русия, ли?! Пет пари не давам за, Русия!"
21. When, I met a Vampire in USA.