Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: internationalist
Категория: Политика
Прочетен: 2650525
Постинги: 476
Коментари: 996
Гласове: 2103
Постинг
02.09.2010 15:57 - Грешката на България да влезе в НАТО,от устата на Ционист.
Автор: internationalist Категория: Политика   
Прочетен: 1994 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 02.09.2010 15:58


За България бе по-добре да не влиза в НАТО   image СТИВЪН КОЕН С проф. Стивън КОЕН, експерт по въпросите САЩ-Русия, разговаря Симеон ГАСПАРОВ


Стивън Коен е един от най-уважаваните експерти в САЩ по въпросите на руско-американските отношения. Преподавател е по руска история и науки в Нюйоркския университет. Автор е на поредица от книги и научни трудове, най-известните сред които са "Проваленият кръстоносен поход: Америка и трагедията на посткомунистическа Русия", 2001 г., "Съветски съдби и изгубени алтернативи: От сталинизъм до новата студена война", 2009 г., и "Совийетикус - американски и съветски реалности", 1986 г.
Бил е съветник на президента Джордж Буш-баща и е личен приятел с бившия съветски лидер Михаил Горбачов. Проф. Коен е консултант към "Си Би Ес нюз" и е чест гост на публицистичните рубрики по Си Ен Ен и Пи Би Ес. Награждаван е с престижни отличия от фондациите "Гугенхайм" и "Рокфелер", от Вестникарската гилдия в САЩ и Университета в Индиана.

- Проф. Коен, защо две десетилетия след падането на Берлинската стена отношенията между Русия и САЩ продължават да са на едно не съвсем задоволително ниво?

- Моето мнение е, че отношенията между Русия и САЩ не само не са се подобрили, но и са се влошили. След настъпването на промените в Източна Европа студената война продължи, или започна нова такава.

Малко преди Обама да бъде избран за президент, противоречията между тези две страни бяха огромни. Във всеки спорен проблем между САЩ и Русия се появяваха повече разногласия и нежелание за сътрудничество, отколкото по времето на Съветския съюз. Кулминацията на тези противоречия бе войната в Грузия през август 2008 г. Особеното в нея бе, че това не бе само война между Русия и Грузия, а по-скоро "вторична" - между Русия и САЩ. Америка създаде политическия режим в Грузия, създаде армията им и окуражи президента Саакашвили да си въобрази, че може да обяви война на Русия.

Това показа колко опасни неща могат да станат, защото за първи път в историята руско-американски "вторични" сили воюваха в такава близост до руската граница.

- Значи според вас тази война е следствие от американска грешка?

- Не е въпросът в грешката, а в логическата развръзка на американската политика от 90-те години на миналия век. Заключението на тримата президенти по онова време - Рейгън, Буш-старши и Горбачов, бе, че студената война свърши без победител и победен. Но след като Клинтън стана президент, историята бе пренаписана отново, доказвайки, че студената война не е завършила през 1990-а с разпадането на Съветския съюз и че победителят в нея са Съединените щати. От това се роди новият американски сценарий, по който на Русия започна да се гледа като на Япония и Германия след Втората световна война, или като на победена нация.

- Какво означава това?

- Това означаваше, че САЩ можеха да си правят каквото си искат, а Русия трябваше да го приеме. Има много примери за това от последните петнадесет години. Но най-яркият е разрастването на НАТО на изток, към границите на Русия.

След обединението на Германия договорката между Русия и САЩ бе НАТО да не се разширява на изток. Това не бе спазено и за последните няколко години Северноатлантическият алианс достигна съвсем до границите на Русия. През 2008-а, вследствие решението на администрацията на Буш в НАТО да влязат Украйна и Грузия, се стигна до войната в Грузия.

Ние сега разбрахме нещо, което не се знаеше тогава - че по време на грузинската криза вицепрезидентът на САЩ Дик Чейни е искал да изпрати американски и натовски войски да воюват срещу Русия. Виждате колко опасни бяха станали нещата, преди Обама да стане президент.

- Възможно ли е правителството на Барак Обама да поправи грешките от миналото и да възстанови отношенията с Русия?

- След като Обама бе избран за президент и заяви, че иска "рестартиране" на връзките с Русия, аз си помислих, че той е приел моя аргумент - че ние сме в нов вид студена война с Русия и че нещо трябва да се направи, за да се промени това положение. И наистина, в известна степен връзките се подобриха, не драстично, но има напредък. Атмосферата е по-добра, взаимните обвинения спряха. Но основните разногласия останаха. Защото администрацията на Обама не желае да ревизира основните принципи на американската външна политика, най-важният от които е Русия да няма своя сфера на влияние. Всеки би се съгласил, че в един идеален свят никоя велика сила не би трябвало да има подобна сфера на влияние.

Но проблемът е, че разширяването на НАТО е разрастване на американската сфера на влияние. Така с придвижването на алианса на изток се отне зона на влияние, която принадлежеше на Русия, и се даде на САЩ и на страните от НАТО. И тук става въпрос не само за американско военно влияние, но и за икономическа обвързаност. Защото трябва да се купуват военни съоръжения от американски и натовски доставчици. Ако ли пък има изградена военна база, в страната идват да живеят американски и западни военнослужещи, някои от тях пък се женят с местното население, донасят своя бит и култура и настъпва цялостна промяна на зоната на влияние в полза на САЩ.

Погледнато от руска гледна точка, излиза, че се прилага двоен стандарт. От една страна, САЩ имат право на специална зона на интереси, в случая разширяването на НАТО. От друга - на Русия не само се отнема правото да разшири зоната си на влияние, но дори да има зона от стратегически интерес в близост до собствените граници, където са бившите съветски републики като Украйна, Грузия или Централна Азия. Официалната US позиция е, че Русия няма право на такава зона, което е направо нелепо. Тази политика е обречена на провал.

Въпреки че администрацията на Обама смекчи тона към Русия, проблемът не е решен, защото или двете страни трябва да имат зони на влияние, или никоя не бива да има. Моят въпрос е: Каква би била американската политика, ако руски военен алианс се появи в Мексико или в Канада? Ние, в Щатите, веднага ще го окачествим като недопустимо. Защото за нас това е зона на стратегически интерес. А САЩ продължават да твърдят, че може да имат право на зона на стратегически интерес, а Русия - не. Така никога няма да има истинско пълноценно сътрудничество между тези страни.

Интересното в случая е, че по времето на СССР правилата се спазваха и никоя от страните не пресече тази линия, докато Хрушчов не предизвика кризата в Куба.

- Защо Русия, която неведнъж се е обявявала против това Иран да има ядрено оръжие, помогна на режима в Техеран да направи атомна централа?

- Русия има много специфичен проблем с Иран, който още не е добре осъзнат в САЩ. Първо, като се вземе предвид разширяването на НАТО към границите на Русия, Иран е една от големите държави в съседство с нея, която е антинатовски настроена и която няма изгледи някога да стане член на алианса. Това кара Русия да се чувства удобно. Второ, Русия има над 20 млн. мюсюлмани, което създава огромни вътрешни проблеми с ислямския тероризъм, радикализъм и насилие. А Иран никога не е предприемал опити да окуражава ислямския фундаментализъм срещу Русия и Москва високо оценява това. Представяте ли си колко страшно би било за Русия, ако Иран реши да подкрепи ислямските формирования в Чечня, Дагестан или където и да е из Кавказкия район. Това би било пагубно!

Така че това са двата основни момента за специалната политика на Русия към Иран. Искам да подчертая, че Русия наистина не иска режимът в Техеран да се сдобие с ядрено оръжие. Дори това да стане, ще им отнеме много време, докато успеят да направят междуконтинентални ракети, с които да поразят САЩ. Но пък нямат проблем да имат ракети с по-малък радиус на действие, с които да ударят първо обекти на територията на Русия. Москва е притисната по средата и се опитва да балансира ситуацията, съгласявайки се само на частични санкции от ООН, защото има свой интерес в региона.

За съжаление в Америка не обръщат достатъчно сериозно внимание на този проблем, заради което съм песимистично настроен относно "рестартирането" на отношенията с Русия от страна на администрацията на Обама.

- Какви са предизвикателствата пред страни като България, които попадат в орбитата на руско-американските интереси?

- Аз не съм запознат детайлно около историята с влизането на България в НАТО, но моето мнение е, че беше грешка всички тези малки страни в близост до Русия да се присъединяват към НАТО.

Най-добрият курс за малка страна като България или балтийските републики бе да не влизат в никакъв военен съюз нито с Русия, нито със САЩ. Но да се опитат да се възползват от позицията си между тези две сили и да получат най-доброто от тях. Така например, ако България се нуждаеше от гориво и не бе в НАТО, можеше да преговаря за по-изгодни доставки на газ от Русия или пък със САЩ за нещо друго. Египет например по време на студената война, осъзнавайки положението си на балансьор между двете сили, се обръщаше едновременно към САЩ и СССР да им строят ВЕЦ-ове и им ги строяха без пари.

Друга в момента държава, развиваща се на този принцип, е Финландия. Днес тя се радва на небивал възход. Мнозина си мислят, че като са в НАТО, алиансът ще им реши проблемите и ще им помогне, когато са в беда. НАТО не помогна на Грузия, нито на Украйна. България постъпва много мъдро по отношение на Москва. Първо, защото е запазила приятелското отношение между двата народа и второ, че се опитва да разбере Русия. Не постъпва като балтийските републики и Грузия - да я провокира. Разбира се, не смятам, че България, след като е в НАТО, трябва да го напусне.

- Мислите ли, че Русия окончателно е обърнала гръб на САЩ и търси нови алтернативни пътища за развитие?

- Да. Та ние в Америка не можем да видим какво се случва в момента по света отчасти защото все още се мислим за "суперсила", а и защото много американци не говорят чужди езици и не пътуват по света. Фактите показват, че най-важната връзка за Москва е не Вашингтон, а връзката Берлин-Пекин, която се развива много динамично. Русия може да живее без САЩ. Единственото, което Русия желае от САЩ, е да не създават проблеми, особено в нейния заден двор.

- Значи е дошло време Америка да слезе от лидерската си позиция?

- Ако Америка беше суперсила, нямаше да изгуби двете войни в Ирак и Афганистан.
Ако беше такава, нямаше да я има икономическата криза, децата ни нямаше да са по-лошо образовани от европейските, а и нововъведенията и откритията нямаше да идват от Япония и Китай.

А и когато бяхме суперсила, поне шампионите ни по бокс тежка категория бяха американци, а сега всички идват от страните на бившия Съветски съюз. Мене ако питате, единственото, в което засега ние, американците, можем да водим света, е баскетболът. Но това е о"кей, защото светът няма нужда от лиде




Тагове:   България,   НАТО,   От,


Гласувай:
4



1. armorica - Все отвън ли?
02.09.2010 16:13
Все хора от извън България ли трябва да ни отварят очите!?
цитирай
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Груповият секс,измамният рай преди Ада.
2. Педерастията,хомосексуализмът и Гей-поведението, едно и също казано с различни думи.
3. Грузия,една дивна и легендарна християнска страна,поредната жертва на кървавият Американски стремеж за глобална доминация!!!
4. Не е ли време, част от Циганите да се завърнe/доброволно/ към своята древна Родина-Индия?
5. Ужасяваща, Сатанинска Педерастия и Хомосексуализъм в САЩ
6. - Фермерът стрелящ по поршета "Кайен"
7. Генно-модифицираните храни от САЩ, коктейлите на Франкенщайн.
8. Руска Военна База в България- нещо, почти невероятно!!!
9. Тъмното лице на Демокрацията в САЩ,обагрено в кърваво червено.
10. Моите, Анти-Мормонски публикации!
11. "Русия" от Иван Вазов
12. Създаде се нова група във Фейсбук,основата на бъдеща Организация.
13. Винаги ще има Българи Герои! Дан Колов...
14. Не се съпротивлявайте на циганските мародери, безмислено е!!! Преговаряйте с тях.Дайте им тяхното, да си останете живи и здрави с нещичко в джоба!
15. Митът за Дядо Божковите Сватби
16. ПРЕВОДАЧ В АМЕРИКАНСКА ВОЕННА БАЗА-ЗАД КУЛИСИТЕ!
17. Етнически конфликт в България-Българи,Цигани...Руснаци,или какви биха могли да бъдат събитията.
18. - Отмъщение с цвят на кръв,в страната на Меламиновата Шоколадова Вафла.
19. Моята среща с Вампир в САЩ!
20. "-Русия, ли?! Пет пари не давам за, Русия!"
21. When, I met a Vampire in USA.