Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: internationalist
Категория: Политика
Прочетен: 2657627
Постинги: 476
Коментари: 996
Гласове: 2103
Постинг
15.12.2011 00:25 - Китайски адмирал заплашва със световна война, за да защити Иран!
Автор: internationalist Категория: Политика   
Прочетен: 4916 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
imageimageСпоред наскорошно съобщение на Press TV (новинарска мрежа, собственост на иранското правителство) китайски контраадмирал и известен военен коментатор Джанг Джаоджонг (Zhang Zhaozhong) е казал: "Китай няма да се поколебае да защити Иран, дори и с трета световна война."

Не е ясно кога и в какъв контекст е било направено изявлението. Веднага след обявяването му, то се разпространи бързо в Китай и чужбина.

Освен че е контраадмирал в китайския флот, Джанг е директор на Отдела по военна логистика и съоръжения към Националния университет по отбрана. Той поддържа националистически военни блогове, които имат милиони посетители, и също така е добре известен като коментатор, който се появява редовно в държавната централна китайска телевизия (CCTV). През 2006 г. той започва предаване по CCTV-7, наречено "Седмичен обзор на отбраната", според изследователски доклад на Open Source Center. Усилията за връзка с Джанг бяха неуспешни.

В миналото Джанг е изразявал опасения за война, в центъра на която е Иран.
В книгата си "Следващата война", публикувана през 2009 г., Джанг прогнозира, че е вероятно Иран да бъде обект на следващата война. Според Джанг въпреки че САЩ и Иран имат дипломатически преговори, е невъзможно Иран да се откаже от обогатяването на уран и ядрената си програма.

В предаване на CCTV от миналия месец Джанг твърди, че за Иран обратното броене за война вече е започнало. Той обяснява, че ако в предстоящия доклад на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за ядрената програма на Иран се стигне до заключението, че Иран се опитва да разработи ядрени оръжия, това може да предизвика нови санкции за Иран или дори да доведе до военни действия.

В предаването Джанг цитира статия от израелското издание Jerusalem Post, в което е посочено, че Русия е само повърхностен поддръжник на Иран, докато Китай е истинският му стълб. Джанг казва още, че Китай дори е готов да отвори коридор през Пакистан, за да помага на Иран директно.

Иран има важно стратегическо значение за Китай. Китай има бързо нарастващо търсене на петрол и внася 10% от суровия петрол от Иран, който е третият по големина доставчик на Китай, според Ройтерс.

Китай е най-големият купувач на суров петрол за Иран, а Иран се нуждае от всички приятели, които може да спечели. Тъй като спорът около иранската програма за ядрени оръжия се разраства, Иран става все по-изолиран, правейки връзката си с Китай по-важна за иранските управници.

Докладът на МААЕ, представен миналия месец, даде повод на Управителния съвет на МААЕ да изрази "дълбока и нарастваща загриженост за нерешените въпроси по отношение на иранската ядрена програма, включително тези, които трябва да бъдат изяснени, за да се изключи наличието на възможни военни аспекти."

САЩ, Европейският съюз и Канада наложиха нови строги санкции, насочени към парализирането на петролната промишленост на Иран. В последните няколко седмици имаше мистериозни експлозии на място за разработване на ирански ракети и в съоръжение за конверсия на уран, което накара израелския вестник Haaretz да обяви в заглавие "Войната срещу иранската ядрена програма вече започна".

Джоузеф А. Боско (Joseph A. Bosco), национален консултант по сигурността и бивш служител в офиса на министъра на отбраната, заявява, че е разстроен от думите на Джанг, но не и изненадан.

Според него те са в съответствие с предишни странни изявления, направени от китайски военни, а са също и в съответствие с подкрепата на китайския режим за Иран.

"Китай защитава Иран, тъй като има и други страни, които се противопоставят на Съединените щати", казва той в интервю по телефона.

По думите му в Китай се шири мнението, че "врагът на моя враг е мой приятел."

"Ако един американец направи подобно изявление, няма дълго да запази позицията си", казва той.

През 1995 г. Китайската комунистическа партия (ККП) изстреля ракети към Тайван в знак на протест срещу посещението вСАЩ от президента на Тайван. В отговор САЩ изпрати самолетоносачи в региона.

В този контекст, китайският генерал Шионг Гуангкай (Xiong Guangkai) заявява на Час Фрийман, който е бивш помощник-министър на отбраната в Министерството на отбраната на САЩ, че Китай ще атакува САЩ вероятно с ядрени оръжия, ако войната за Тайван избухне.

"В крайна сметка ви е грижа повече за Лос Анджелис, отколкото за Тайпе", Фрийман цитира по-късно думите на Шионг.

През януари 1996 г. Шионг Гуангкай бе повишен в помощник-началник на персонала на китайската Народна освободителна армия.

Джу Ченгху (Zhu Chenghu), генерал-майор в китайската Народна освободителна армия и декан на иститута по отбрана към Университета за национална отбрана на китайската Народна освободителна армия, също отправя странни заплахи.

През 2005 г. той заявява пред репортер на Wall Street Journal: "Ако американците насочат техните ракети към целева зона на територията на Китай, мисля, че ние ще трябва да отговорим с ядрено оръжие."

Той добавя, че китайците "ще се подготвят за унищожаването на всички градове на изток от Ши"ан (Xi"an). Разбира се, американците ще трябва да бъдат подготвени, че стотици... градове ще бъдат унищожени от китайците."

Джу запази поста си в Народната освободителна армия и в Университета за национална отбрана, въпреки че по-късно получи официално порицание.

Войнствена риторика на Джанг, защитник на Иран, срещна известен скептицизъм в интернет пространството на Китай.

Един нетизен пише в блог, че който получава подкрепа от ген. Джанг, завършва с лош късмет.

Друг нетизен коментира: "Ако това е вярно, Иран е в опасност. ... Нашата страна трябва да се ангажира да не използва адмирал Джанг първа."
 



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Груповият секс,измамният рай преди Ада.
2. Педерастията,хомосексуализмът и Гей-поведението, едно и също казано с различни думи.
3. Грузия,една дивна и легендарна християнска страна,поредната жертва на кървавият Американски стремеж за глобална доминация!!!
4. Не е ли време, част от Циганите да се завърнe/доброволно/ към своята древна Родина-Индия?
5. Ужасяваща, Сатанинска Педерастия и Хомосексуализъм в САЩ
6. - Фермерът стрелящ по поршета "Кайен"
7. Генно-модифицираните храни от САЩ, коктейлите на Франкенщайн.
8. Руска Военна База в България- нещо, почти невероятно!!!
9. Тъмното лице на Демокрацията в САЩ,обагрено в кърваво червено.
10. Моите, Анти-Мормонски публикации!
11. "Русия" от Иван Вазов
12. Създаде се нова група във Фейсбук,основата на бъдеща Организация.
13. Винаги ще има Българи Герои! Дан Колов...
14. Не се съпротивлявайте на циганските мародери, безмислено е!!! Преговаряйте с тях.Дайте им тяхното, да си останете живи и здрави с нещичко в джоба!
15. Митът за Дядо Божковите Сватби
16. ПРЕВОДАЧ В АМЕРИКАНСКА ВОЕННА БАЗА-ЗАД КУЛИСИТЕ!
17. Етнически конфликт в България-Българи,Цигани...Руснаци,или какви биха могли да бъдат събитията.
18. - Отмъщение с цвят на кръв,в страната на Меламиновата Шоколадова Вафла.
19. Моята среща с Вампир в САЩ!
20. "-Русия, ли?! Пет пари не давам за, Русия!"
21. When, I met a Vampire in USA.