Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: internationalist
Категория: Политика
Прочетен: 2658822
Постинги: 476
Коментари: 996
Гласове: 2103
Постинг
10.08.2011 10:04 - Стара съветска граната ужас за Американските нашественици в Ирак!!
Автор: internationalist Категория: Технологии   
Прочетен: 2354 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image  imageСтара съветска противотанкова граната, приета на въоръжение в далечната 1952 г., е страшилище за американските войски в Ирак.

Няколкостотин хамъра и друга бронирана техника, че и танк М-1 "Абрамс", станаха жертва на привидно остарялото оръжие, което отдавна е снето от въоръжение в повечето армии. От него в последните 5-6 г. са загинали десетки американски войници.

Гранатата РКГ-3 е разработена в СССР като оръжие на последния шанс на войника срещу танка.

Голямото и предимство е, че пробива бронята, използвайки т.нар. кумулативен ефект. Той е открит още в края на XXI век, когато при взрива на експлозив, в който е издълбана фуниевидна вдлъбнатина, учените наблюдават концентрация на газове в струя с висока температура и огромно налягане и скорост. Този принцип заляга в конструирането на редица противотанкови боеприпаси от времето на Втората световна война и се използва и до днес.

При попадение на такава граната в танка огромното налягане на кумулативната струя пробива бронята като масло. Външно машината не е повредена, а струята прогаря само малък отвор с диаметър 1-2 см.

Последствията обаче във вътрешността на бронираната машина са катастрофални. Огромното налягане, високата температура на проникналите газове и осколките от изкъртената вътрешна повърхност на бронята поразяват екипажа, а нерядко предизвикват и пожар вътре в танка. Не дай си боже кумулативната струя да улучи боекомплекта от снаряди. Тогава от мощния взрив целият купол на машината може да излети на десетки метри.

РКГ-3 обикновено се мята на двайсетина метра. Супермощната експлозия, пръскаща осколки във всички страни обаче, я прави опасна и за използвалия я пехотинец, ако не е скочил в укритие. По време на краткия полет от ръкохватката на гранатата излиза парашутче, която я стабилизира така, че да се удари в целта с челната си част, където е кумулативният й заряд. При удар взривателят сработва мигновено.

По признания на американски експерти бомбата пробива без проблем стоманена хомогенна броня, дебела цели 120 мм. По-новите модификации РКГ-3Е и РКГ-3ЕМ са още по-мощни - те пробиват съответно 170 и 220 мм.

За първи път гранатата е използвана широко в арабско-израелската война от 1973 г., а след това сякаш отива в небитието Произвеждана е в СССР, Египет и Югославия. Била е доставена и у нас, въпреки че няма данни да е използвана. По-късно нашите РКГ-3 са предадени за унищожаване.

Военните се отказват от употребата на РКГ-3 по две причини. Първо - тя е определено опасна за използващия я войник, който мъчно би могъл да се приближи на 20-ина метра безнаказано до танка. И второ - използването и се обезмисля след създаването на противотанковите гранатомети за еднократна и многократна употреба.

Изненадващо обаче РКГ-3 се оказа перфектно оръжие за градските партизани в Ирак. Десетки филмчета в интернет показват как "мирни" граждани дебнат край улиците на иракски градове. При появата на хамър мятат руските гранати и хукват да бягат.

Мощта на РКГ-3 е малка, за да порази танк, но и това се случва. Така на 7 февруари 2007 г. в иракския град Фалуджа танк М-1 "Абрамс" е унищожен с РКГ-3 вследствие на пожар вътре в машината и експлозия на боекомплекта.

РКГ-3 може да се носи скрито, лесна е за употреба, а вероятно от огромните складове на Саддам в ръцете на бунтовниците са попаднали хиляди бройки.

Така че историята отново доказва старата истина, че няма остарели оръжия, а само оръжия, използвани с нова тактика.

НАЙДЕН ИЛИЕВ
www.24chasa.bg








Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Груповият секс,измамният рай преди Ада.
2. Педерастията,хомосексуализмът и Гей-поведението, едно и също казано с различни думи.
3. Грузия,една дивна и легендарна християнска страна,поредната жертва на кървавият Американски стремеж за глобална доминация!!!
4. Не е ли време, част от Циганите да се завърнe/доброволно/ към своята древна Родина-Индия?
5. Ужасяваща, Сатанинска Педерастия и Хомосексуализъм в САЩ
6. - Фермерът стрелящ по поршета "Кайен"
7. Генно-модифицираните храни от САЩ, коктейлите на Франкенщайн.
8. Руска Военна База в България- нещо, почти невероятно!!!
9. Тъмното лице на Демокрацията в САЩ,обагрено в кърваво червено.
10. Моите, Анти-Мормонски публикации!
11. "Русия" от Иван Вазов
12. Създаде се нова група във Фейсбук,основата на бъдеща Организация.
13. Винаги ще има Българи Герои! Дан Колов...
14. Не се съпротивлявайте на циганските мародери, безмислено е!!! Преговаряйте с тях.Дайте им тяхното, да си останете живи и здрави с нещичко в джоба!
15. Митът за Дядо Божковите Сватби
16. ПРЕВОДАЧ В АМЕРИКАНСКА ВОЕННА БАЗА-ЗАД КУЛИСИТЕ!
17. Етнически конфликт в България-Българи,Цигани...Руснаци,или какви биха могли да бъдат събитията.
18. - Отмъщение с цвят на кръв,в страната на Меламиновата Шоколадова Вафла.
19. Моята среща с Вампир в САЩ!
20. "-Русия, ли?! Пет пари не давам за, Русия!"
21. When, I met a Vampire in USA.