Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: internationalist
Категория: Политика
Прочетен: 2659203
Постинги: 476
Коментари: 996
Гласове: 2103
Постинг
22.04.2013 10:02 - Пророчествата на Достоевски
Автор: internationalist Категория: История   
Прочетен: 10500 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 22.04.2013 22:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
image
Малко е да се каже, че Достоевски е гений. Много хора го смятат за пророк. Случайно попаднах на този откъс от Дневника на писателя и го преведох защото се изумих как е предсказал външната политика на славянските страни към Русия. Трябва да се има предвид, че този текст е писан през Ноември 1877-а година.
"...според мое вътрешно убеждение, Русия не е имала и никога няма да има такива ненавистни завистници, клеветници и даже явни врагове, като тези славянски племена, които Русия ще освободи, а Европа ще се съгласи да признае освобождението им.
И нека да не ми възразяват, да не ме оспорват и да не преувеличават думите ми, че аз ненавиждам славяните. Напротив, аз много обичам славяните. Но няма и да се защитавам, защото знам, че всичко точно така ще се сбъдне, както аз казвам и не поради низкия и , като че ли, неблагодарен характер на славяните, съвсем не! Техния характер в този смисъл е като характера на всички. Всичко ще се сбъдне именно защото тези неща не могат да се сбъднат по друг начин.
.
Ще започнат те, след освобождението си, своя нов живот именно с това, че ще изпросят от Европа, от Англия ли, от Германия ли например, подкрепа и покровителство на свободата си. И въпреки, че в концерта на европейските държави ще бъде и Русия, то те ще направят това именно в защита от Русия.
Ще започнат те именно с това, че вътрешно в себе си, ако не направо и на глас, ще си обявят на себе си и ще убедят себе си в това, че те не са обвързани с ни най-малка благодарност към Русия. Напротив, те ще кажат, че те едва са се спасили от властолюбието на Русия, при подписването на мира ако не се е намесила Европа, Русия би ги погълнала веднага имайки предвид разширяването на границите и и намеренията на великата Всеславянска империя за поробване на славяните от алчното и варварско великоруско племе. Може би цяло столетие или още повече те непрестанно ще треперят за своята свобода, ще клеветят Русия, ще я клюкарят и ще интригантстват срещу нея. О, аз не говоря за отделни лица. Ще има и такива, които ще разберат какво е означвала, означава и ще означава Русия за тях винаги. Но тези хора, особенно отначало, ще бъдат подложени на насмешки, ненавист и даже на политически гонения. Особенно приятно, ще бъде за освободените славяни да казват и да тръбят на целия свят, че те са племена образовани, способни на най-висша европейска култура, докато Русия е варварска страна мрачен северен колос, даже не с чиста славянска кръв, гонител и ненавистник на европейската цивилизация. У тях , разбира се, ще се появят още от самото начало конституционно управление, парламенти отговорни министри, оратори, речи. Това ще ги възщищава и утешава. Те в упоение ще четат за себе си в парижки и в лондонски вестници телеграмите известяващи на целия свят, че след дълга парламентарна буря най-накрая е паднало министерството в (...страна на вкус...) и е съставени ново от либералното болшинство и, че някой техен (...фамилия на вкус..) се е съгласил най-накрая да приеме портфейла на съвета на министрите. Русия трябва сериозно да се приготви за факта, че всички тези освободени славяни с упование ще се втурнат към Европа и до загуба на своята лично ще се заразят о европейските политически и социални.модели. По този начин ще трябва преживеят дългия перод на европеизма преди да достигнат поне нещо в своето славянско значение и своето славянско признание от човечеството. Тези земици вечно ще се карат, вечно ще си завиждат и ще интригантстват един срещу друг. Разбира се в минута на наистина сероазна беда те всички непременно ще се обърнат към Русия за помощ. ..."
Ф.М. Достоевский. Дневник на писателя Ноември 1877 г




Гласувай:
6



1. drakulla - В много
22.04.2013 10:19
моменти виждам прилики между отношенията България - Русия и Македония - България...
цитирай
Търсене

Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Груповият секс,измамният рай преди Ада.
2. Педерастията,хомосексуализмът и Гей-поведението, едно и също казано с различни думи.
3. Грузия,една дивна и легендарна християнска страна,поредната жертва на кървавият Американски стремеж за глобална доминация!!!
4. Не е ли време, част от Циганите да се завърнe/доброволно/ към своята древна Родина-Индия?
5. Ужасяваща, Сатанинска Педерастия и Хомосексуализъм в САЩ
6. - Фермерът стрелящ по поршета "Кайен"
7. Генно-модифицираните храни от САЩ, коктейлите на Франкенщайн.
8. Руска Военна База в България- нещо, почти невероятно!!!
9. Тъмното лице на Демокрацията в САЩ,обагрено в кърваво червено.
10. Моите, Анти-Мормонски публикации!
11. "Русия" от Иван Вазов
12. Създаде се нова група във Фейсбук,основата на бъдеща Организация.
13. Винаги ще има Българи Герои! Дан Колов...
14. Не се съпротивлявайте на циганските мародери, безмислено е!!! Преговаряйте с тях.Дайте им тяхното, да си останете живи и здрави с нещичко в джоба!
15. Митът за Дядо Божковите Сватби
16. ПРЕВОДАЧ В АМЕРИКАНСКА ВОЕННА БАЗА-ЗАД КУЛИСИТЕ!
17. Етнически конфликт в България-Българи,Цигани...Руснаци,или какви биха могли да бъдат събитията.
18. - Отмъщение с цвят на кръв,в страната на Меламиновата Шоколадова Вафла.
19. Моята среща с Вампир в САЩ!
20. "-Русия, ли?! Пет пари не давам за, Русия!"
21. When, I met a Vampire in USA.