Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: internationalist
Категория: Политика
Прочетен: 2659650
Постинги: 476
Коментари: 996
Гласове: 2103
Постинг
08.11.2014 18:56 - В Сибир никой не боледува!
Автор: internationalist Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2593 Коментари: 0 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В Томск всеки пети е студент, всеки десети - преподавател, огромни палми растат в сърцето на тайгата
image
Тръгнах за Сибир предубедена, че отивам в едно мрачно и много студено място, където всички са навлечени от главата до петите и не излизат от топлите си къщи. Отдавна исках да посетя това кътче, което го свързвам с историите от Императорска Русия, каторгата на непокорниците и сюжета на нашумелия филм "Сибирският бръснар". Думата "Сибир" у всеки човек поражда асоциация със студ, сняг и виелици. Една седмица прекарана в Сибир напълно разби представите ми наложени от книгите и филмите. Сибир замрази любовта ми към него за вечни времена. Днес ще ви разкажа за най-типичния сибирски град Томск, който се намира в центъра на азиатската част на Русия
.
Градът е основан през 1604 година по времето на Борис Годунов. На 20 януари 1604 година пратеници на князете на еушитинските татари пристигат в царството на Борис Годунов с молба да бъдат приети под попечителството на Велика Русия, за да си построят град на брега на река Том. Така е положен първият камък на 25 януари същата година. От този момент на това място процъфтява град Томск. 
По царско време Томск е бил разпределителният център на каторжниците. От там непокорните са ги разпределяли по другите точки в Сибир. Дори се носят легенди, че прадядото на великия руски поет Александър Пушкин - Абрам (Ибрахим) Петрович Ханибал през 1729 година е бил изселен и строго охраняван в Томск. Тогавашните казарми днес са успешно превърнати в офиси и банки. Точно колкото са чудесата на света, толкова са и чудесата на град Томск - 8 на брой!

"Всеки 5-и е студент, а всеки 10-и е преподавател"

За град Томск се твърди, че е градът на студентите и младежта. "Тук всеки 5-и е студент, а всеки 10-и е преподавател" - казват местните. Населението на сибирския град е 700 000, от които 130 000 са студенти. Томск се слави със своите университети, които са 8 на брой. Най-големият е Националният изследователски Томски държавен университет, основан през 1878 г. от Александър II като Императорски сибирски университет. В момента той е в топ 15 от вузовете на Русия и е в класацията за топ 100 в света. В университета се трудят 3500 преподаватели , от които 1500 професори и доценти. Студентите са 20 000, 80% от тях имат успех отличен и много добър. В града се намира и един от най-развитите медицински университети с най-добра сърдечна хирургия в Русия. Именно тук е направена първата операция по пресаждане на сърце на дете. Най-видните руски лекари откриватели са от Сибир. Докторите в Медицинския университет владеят свободно по няколко езика.

Тук болните се броят на пръсти

В Томск активно функционират 8 родилни дома, които се радват на ежедневната поява на нови здрави сибирячета. Да, интересното е, че точно в Сибир е центърът на научноизследователската медицина, а тук никой не боледува! Поколението е здраво и не се оплаква от хронични заболявания. В -15 градуса за ръчичка се водеха дечица със зачервени бузки от детска градина, които спряха пред павилион за сладолед и на всички госпожата им купи "ескимо"! Малчуганите лакомо нападнаха сладоледните пръчки. В Сибир е прието от ранна възраст децата да се закаляват. Правилото важи за всички без изключения дори и за бебетата. На Йордановден наред с майките и татковците в ледената вода на река Том скачат и децата, за да бъдат "честити и благословени". Зимните ваканции в училищата се определят по следния начин: ако температурата на въздуха е -33, на училище не ходят от 1 до 4 клас, ако температурата е -36, чиновете се опразват и от 5 до 8 клас, когато температурата на въздуха падне до -38, щастието да не ходят на училище огрява и гимназистите! Забележете, че през цялото това време преподавателите са си редовно на работа. 

В сибирската тайга в околията на Томск се намира светено аязмо, в което водата непрекъснато приижда от горските подводни извори. Тя е толкова чиста, че спокойно могат да се преброят камъчетата на дъното на кладенеца. Поверието гласи, че всеки, който отпие от тази ледена вода, ще се радва на дълголетие и здраве, а който се престраши да се потопи в нея, за цял живот си създава щит от злите очи, помисли и уроки! Смелчаци не липсват, дори и през зимата. Като стана въпрос за зимата, тук тя започва през октомври и свършва края на април. Снежната покривка забулва всичко наоколо и го превръща в истинска бяла зимна приказка. Ако зимата закъснее, местните не са доволни, казват, че е на война. Затова снегът и студът тук са на почит и тяхното присъствие се приветства подобаващо със

Сибирски "кедров самогон"

Националната напитка на руските села е домашно приготвената водка, която се съхранява в големи стъклени колби. В Сибир обаче, предвид богатата природа и влиянието от татарските традиции, са разнообразили тази огнена напитка, като са я омекотили с борови връхчета. Градусите по запазената рецепта са 52, но присъствието на боровите връхчета придава приятен цвят махагон на питието и омекотява значително вкуса на еликсира. Със самогон сибиряните лекуват кашлица и простудни заболявания. В студените зимни месеци сибирският кедров самогон е задължителна част на трапезата. Като мезе го допълват уникалните сибирски пелмени
с пълнеж от говеждо месо или по-бохемските - с месо от мечка или елен. 

В Томск гостите ги гощават на закуска с палачинки с месо и сметанов сос, на обяд - с традиционния червен руски борш, обогатен с говеждо, и за вечеря с няколко различни салати за предястие и еленско печено с картофи и червено цвекло. Поради суровите условия и студения климат месото в Сибир е задължителен компонент от ежедневния порцион на населението. Сибирските китни селца са накацали в околията на града, а някои от тях са се скрили потайно в тайгата между високите дървета. Храмовете и манастирите са в изобилие. С типичната руска църковна архитектура на капковидните куполи с люспи, оцветени в синьо или златно. Повечето манастири са мъжки, да се поклони може всеки мирянин, но за специална благословия се счита, ако гостът получи икона - подарък от манастирското настоятелство. Тайгата и брезовите горички са най-красивият пейзаж от природата на Сибир, добавяйки към тях величието на пълноводната река Томск. Сибиряните казват, че дори гарваните не могат да прелетят реката и падали като стрели на половината. Мечките са постоянните обитатели на тайгата, които понякога са дружелюбни, но не и винаги. Миналата зима е имало много нападения от мечки, които слизат в селата в търсене на храна. Местните предупреждават: Ако ги срещнете, просто не мърдайте и не ги дразнете. Всъщност народът е казал "който го е страх от мечки, да не ходи в гората!". Затова ще се концентрираме върху забележителностите на града!

Томск - градът без нито един безработен

Университетите бълват кадри, които след дипломиране веднага биват разпределени и назначени по специалността. Бюрата по труда са ангажирани единствено с намирането им на работа, а не със съкратени и уволнени. В Томск местните казват - за да не работиш, или си мързелив, или си алкохолик. Едното допълва другото, така че да е безработен или не - решава самият индивид. 

Градът разполага с два местни телевизионни канала, един регионален и няколко радиостанции, които поддържат доста висок рейтинг. Културният живот кипи. Театрите са препълнени с изкупени предварително билети месеци напред. Повечето театри, културните домове, както и домът на изкуствата се помещават в типичните за града дървени къщи с уникална архитектура, украсени с дърворезба. 

Прозорците, вратите и покривите на къщите в град Томск са украсени с оригинална и неповторима дърворезба, характерна единствено за това място. Домовете с този тип дърворезба са под закрила на държавата и са обявени за паметници на културата, въпреки че в повечето от тях все още живеят семейства. Интересното в случая е, че хора в града живеят в паметници на културата! Томск се слави с дърворезбарството. От древни времена и до ден днешен това приложно изкуство е гербът за идентичност на града. Нито един от орнаментите на дървените къщи не се повтарят и в това е колоритът на Томск. Дърворезбата наподобява плетени дантели на една кука. 
А кой би могъл да предположи, че в Сибир растат палми с гигантски банани! Именно в град Томск се намира най-голямата ботаническа градина в цялата азиатска част на Русия. Многобройните екзотични растения виреят като у дома си при поддържана температура и влага на тропиците и субтропиците. 

Сибирската ботаническа градина е основана през 1880 година и е първата в цялата азиатска част на Русия. По онова време в императорска Русия е имало културна традиция - когато са построявали университети, те задължително е трябвало да имат собствена университетска ботаническа градина. Стигнахме и до най-старата палма в колекцията на градината - тя се казва "Ховее Форстера". Донесена е тук през 1885 година от Казан. Нейният истински дом е малкият остров Лорд-Хай, който се слави с много силните си ветрове и бури. Независимо от респектиращата възраст тази палма има много тънко и гъвкаво стъбло, което се крепи на широка основа с множество корени, дълбоко проникващи в земята. При силен вятър този вид палма никога не се чупи, тя се огъва! Ако внимателно се вгледаме в силуета на палмата, ще видим, че тя ни напомня едно към едно архитектурата на телевизионната кула в Москва "Останкино". 

Хората са образовани и дружелюбни

Точно като тази нечуплива и здрава палма са и хората в Сибир, само че те се оприличават на стройните бели руски брезички, които тук са в изобилие. Брезата излъчва нежност, грациозност, топлота и доброта. Така бих определила населението на Сибир. Тук в студения град Томск чужденците се чувстват затоплени от дружелюбното отношение на едни спокойни, своеобразни и високообразовани хора, които със своята топлота и доброта стапят всички ледове. 

Оля Ал-Ахмед, в. "Стандарт"



Гласувай:
10



Няма коментари
Търсене

Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Груповият секс,измамният рай преди Ада.
2. Педерастията,хомосексуализмът и Гей-поведението, едно и също казано с различни думи.
3. Грузия,една дивна и легендарна християнска страна,поредната жертва на кървавият Американски стремеж за глобална доминация!!!
4. Не е ли време, част от Циганите да се завърнe/доброволно/ към своята древна Родина-Индия?
5. Ужасяваща, Сатанинска Педерастия и Хомосексуализъм в САЩ
6. - Фермерът стрелящ по поршета "Кайен"
7. Генно-модифицираните храни от САЩ, коктейлите на Франкенщайн.
8. Руска Военна База в България- нещо, почти невероятно!!!
9. Тъмното лице на Демокрацията в САЩ,обагрено в кърваво червено.
10. Моите, Анти-Мормонски публикации!
11. "Русия" от Иван Вазов
12. Създаде се нова група във Фейсбук,основата на бъдеща Организация.
13. Винаги ще има Българи Герои! Дан Колов...
14. Не се съпротивлявайте на циганските мародери, безмислено е!!! Преговаряйте с тях.Дайте им тяхното, да си останете живи и здрави с нещичко в джоба!
15. Митът за Дядо Божковите Сватби
16. ПРЕВОДАЧ В АМЕРИКАНСКА ВОЕННА БАЗА-ЗАД КУЛИСИТЕ!
17. Етнически конфликт в България-Българи,Цигани...Руснаци,или какви биха могли да бъдат събитията.
18. - Отмъщение с цвят на кръв,в страната на Меламиновата Шоколадова Вафла.
19. Моята среща с Вампир в САЩ!
20. "-Русия, ли?! Пет пари не давам за, Русия!"
21. When, I met a Vampire in USA.